Telefoon

088 - 28 27 000

Email

klantenservice@werkendleren.nl

Openingstijden

Ma-vr: 9.00-17.00uur

Specialist Leesbevordering 0 tot 12 jaar

Leesplezier is essentieel voor kinderen om hun leesvaardigheid adequaat te kunnen ontwikkelen. Kinderen die opgroeien in een rijke leesomgeving, zijn eerder geneigd om te starten met lezen. Met het scholingstraject Specialist Leesbevordering (0 t/m 12 jaar) word jij binnen jouw organisatie expert op dit gebied. Je stimuleert en organiseert leesbevorderingsactiviteiten, je formuleert het beleid voor jouw organisatie en zorgt voor een positieve stimulans in de leesontwikkeling van kinderen. Vind jij lezen ook zo belangrijk en wil jij je verder ontwikkelen? Dan is dit scholingstraject iets voor jou.

De module

Met het doorlopen van deze module draag jij bij aan de leesontwikkeling van kinderen. In 2019 werd bekend dat dertig procent van kinderen in groep 3 niet goed leert lezen. Ook blijkt 18 procent van de 14-jarigen in Nederland laaggeletterd is. Het is daarom van groot belang dat je als pedagogisch medewerker blijft investeren in het leesniveau van kinderen. Wanneer je weet hoe je het leesniveau van kinderen kunt monitoren en gerichte leesactiviteiten organiseert, bevorder je het leesplezier en de leesontwikkeling van kinderen. Hoe meer leesmeters ze maken hoe beter ze worden in lezen.

De inhoud van het scholingstraject is zowel verdiepend als verbredend. Je leert te ondersteunen bij de ontwikkeling van het beleid rondom lezen in jouw kinderopvang, ontwikkelt leesbevorderingsactiviteiten en voert projecten uit voor de leesbevordering. Je leert ook hoe je de monitor afneemt (een leerlingvolgsysteem voor leesbevordering) en hoe je de resultaten hiervan vertaalt naar beleid en activiteiten.
Ook bevat het scholingstraject specialistische kennis over (voor)lezen met verschillende leeftijdsgroepen, het belang van (voor)lezen, bevorderen van leesplezier (ook voor kinderen met leesproblemen) en vormgeven van ouderparticipatie bij (voor)leesactiviteiten. Bij deze activiteiten leer je ook collega’s en ouders te betrekken.
Kortom, dit scholingstraject geeft jou de essentiële kennis en kunde om aan de slag te kunnen als Specialist Leesbevordering voor kinderen binnen de kinderopvang, het basisonderwijs of zelfs de bibliotheek.

In deze training wordt gebruikgemaakt van blended learning. Dit houdt in dat het scholingstraject bestaat uit zowel fysieke bijeenkomsten als online trainingen. De online trainingen volg je op een eigen gekozen moment en plek. Hierdoor leer je op een zo’n efficiënt mogelijke manier op momenten dat het jou uitkomt.

De studieduur van dit scholingstraject is 8 weken. Elke week ben je gemiddeld 2 uur bezig met het volgen van een e-learning module. In deze e-learning ontvang je ook praktijkopdrachten, die je kunt uitvoeren binnen jouw stage/werkplek (gemiddeld 4 uur per week). Deze praktijkopdrachten voltooi je wederom in de e-learning. Ook heb je één fysieke en één online bijeenkomst in de periode van 8 weken (2 x 4 uur). Hierin staan de volgende onderdelen centraal: het delen van ervaringen, het oefenen van vaardigheden en het stellen van vragen centraal. Afhankelijk van jouw bestaande kennis, ervaringen en studiesnelheid kan de studielast verschillen van het gemiddelde aantal uren.

Investering

In het kader van NL leert door wordt het scholingsaanbod kosteloos aangeboden

De kosten voor deze online training zijn inclusief:

  • E-Learning
  • Certificaat of bewijs van deelname

Studieduur: 8 weken
Studiebelasting: 100 tot 240 uur